Ankerwaarden

⚓️ BIOLOGISCH

Biologisch wil zeggen dat het 'volgens de natuur tot stand is gekomen of geproduceerd, natuurlijk en ecologisch verantwoord'. Deze ankerwaarde richt zich op verschillende onderdelen van 't Speelschip.

Wij gebruiken zoveel mogelijk biologisch afbreekbare materialen en producten. Biologisch afbreekbaar (biodegradeerbaar of composteerbaar) wil zeggen dat een product of verpakking op natuurlijke wijze afgebroken kan worden door schimmels en bacteriën en wordt omgezet tot water, CO2 en methaan. Zo maken wij onder andere gebruik van composteerbare zakjes en zoveel mogelijk materialen (liefst papier) die volledig recycleerbaar zijn. Natuurlijk houten speelgoed (eventueel met verf op natuurlijke basis) is uiteraard ook biologisch afbreekbaar.

Verder speuren wij naar speelschatten waarbij zoveel mogelijk natuurlijke en biologische producten zijn gebruikt zoals bijenwas en biologische oliën in het smeerproces van houten speelgoed.

⚓️ DUURZAAM

Van Dale woordenboek definieert deze ankerwaarde als volgt:

" duur·zaam
1. lang durendeen duurzame vrede
2. weinig aan slijtage of bederf onderhevigeikenhout is duurzaam
3. het milieu weinig belastendduurzame energie; wind, zon, waterkracht enz.duurzaam produceren"

Hier zijn wij het volledig mee eens! Duurzame speelschatten blijven lange tijd mooi en zullen niet gauw slijten bij een juist gebruik en onderhoud. Verder wordt ons speelgoed duurzaam geproduceerd met zo min mogelijk impact op het milieu, zonder schadelijke of giftige stoffen. 

Helaas wordt het woord duurzaam steeds vaker te pas en te onpas gebruikt. Zo wordt er vaak gedacht dat houten speelgoed áltijd duurzaam is. Dit is jammer genoeg een misvatting, er is ook veel goedkoop houten speelgoed op de markt met een korte levensduur. Bij dit speelgoed worden er vaak wel schadelijke stoffen gebruikt of brokkelt de laklaag af waardoor het speelgoed alsnog in de vuilnisbak belandt. Houten speelgoed is dus niet perse duurzaam, net zoals dat plastic speelgoed niet perse slecht is voor het milieu (bv. speelgoed gemaakt van gerecycleerd plastic). 

Hier let je best op als je duurzaam houten speelgoed voor je kleine matroos wil:

  • Massief houten onbeschilderd (of met een natuurlijke wax of olie) speelgoed is het duurzaamst.
  • Kwaliteitsvol houten speelgoed wordt meestal gemaakt van hardhout zoals beuk, berk, eik, linde, walnoot etc. Veel andere houtsoorten zijn niet geschikt omdat ze te zacht zijn (o.a. naaldbomen) of splinteren.
  • Vermijd houten speelgoed van multiplex of andere gelijmde lagen aangezien bindmiddelen de kankerverwekkende stof formaldehyde bevatten. Kies daarom voor speelgoed dat gemaakt is uit één stuk hout (massief).
  • Wil je toch kleurrijk houten speelgoed? Kies dan voor gekleurd speelgoed met natuurlijke verf om schadelijke stoffen te vermijden. Als je hier meer over wil weten verwijs in je graag door naar dit artikel: 'De impact van verf op leefmilieu en gezondheid'.


(Weerwiel gemaakt van massief linde- en walnoothout en afgewerkt met biologische oliën van Oyuncak House)

 

⚓️ ECOLOGISCH

Ecologisch betekent 'milieuvriendelijk' en 'met zorg voor mens en milieu'. 't Speelschip probeert zo bewust mogelijk om te gaan met het milieu en dan hebben we het niet enkel over onze speelschatten.

Wij hergebruiken zoveel mogelijk kartonnen dozen en beschermings- en opvulmateriaal afkomstig van postpakketten van onze merken en leveranciers (om deze reden kan je dus ook plastic materialen treffen in onze pakketjes). Van de leverancier naar ons, van ons naar jullie, van jullie naar ... ? Wij zouden het onlogisch vinden als bewust webschip om kartonnen dozen van onze leveranciers met de papierophaling mee te geven om vervolgens zelf nieuwe dozen aan te kopen. Wij doen dit niet enkel voor het milieu, maar ook voor jullie portemonnee. Hoe hoger onze onkosten zijn, hoe hoger de prijzen van onze speelschatten worden. Een win-winsituatie dus, voor het milieu én voor jullie. Verpakkingsmaterialen die wij wel zelf kopen zijn gemaakt van gerecycleerde materialen en zijn op hun beurt ook volledig recycleerbaar.

  

De optie ophalen is ook beschikbaar bij 't Speelschip. Je hebt de mogelijkheid om zelf je bestelling op te halen bij ons in Paal-Beringen (3583). Dan heb je sneller je bestelling, betaal je geen extra verzendkosten en wordt er minder verpakkingsmateriaal verspild. 

Verder gebruiken wij gerecycleerde papieren eco-tape om onze kartonnen dozen dicht te kleven. Bij het inpakken van cadeautjes gebruiken wij gerecycleerd kraft cadeaupapier met eco-vriendelijke inkt, 100% natuurlijk jute, vlas en sisal bindtouw, een 100% gerecycleerde kleefbanddispenser en 100% gerecycleerde plastic kleefband. Ons printpapier bestaat ook uit 100% gerecycleerd papier en de enige 'plastic' zakjes die wij gebruiken zijn composteerbaar. 

Bij de aankoop van onze houten speelschatten en al ons papieren toebehoren en verpakkingsmaterialen kijken wij zoveel mogelijk naar de aanwezigheid van het FSC-label (Forest Stewardship Council). Dit is een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud van bossen en verantwoord bosbeheer wereldwijd. 

⚓️ HANDGEMAAKT

Als er iets is waar wij als bewust webschip blij van worden dan is het wel van handgemaakt speelgoed aan boord van 't Speelschip. Speelschatten gemaakt door mensen met liefde en passie voor hun merk, door ambachtslieden en écht vakmanschap. Geen grote fabrieken, bandwerk of massaproductie. Het merendeel van onze producten zijn handgemaakt waardoor elk item net iets anders is, uniek, net zoals wij het graag hebben. Wil je graag weten welke merken allemaal handgemaakt zijn? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina waar ze één voor één in de kijker gezet worden

Wij doen écht ons best om aan al onze Ankerwaarden te voldoen tot in de kleinste details. Voor wie? Voor ons, voor jullie, voor kleine matrozen en voor onze planeet.

Eerlijkheid en transparantie vinden wij ook een belangrijke waarde, daarom deel ik (Mama Debbora) graag mee dat wij de lijn van onze Ankerwaarden niet volledig doortrekken naar ons leven achter de schermen van 't Speelschip. Hebben wij zelf enkel bewust speelgoed in huis? Helaas niet. Kapitein Stenn heeft ook plastic speelgoed, goedkoop houten speelgoed uit de supermarkt en zelfs speelgoed van de kermis. Ben ik daar even gelukkig mee? Absoluut niet. Ik probeer zelf zoveel mogelijk bewust speelgoed te kopen, maar gekregen speelgoed en cadeaus worden ook in de speelkast gezet. 

Koop ik enkel biologische voeding en heb ik een minimale ecologische voetafdruk? Helaas niet. Ik koop wat wij thuis graag eten en ik kijk daarbij ook naar onze portemonnee. Sommige producten koop ik bewust biologisch, andere bewust niet. Verder sorteren wij thuis ons afval, filteren wij het kraanwater tot drinkwater en ga ik bewust om met ons water- en energieverbruik. Maar wij léven en proberen zoveel mogelijk te genieten van elke dag die ons gegund is. 

Via 't Speelschip willen wij ons grootste steentje bijdragen aan het welzijn van kleine matrozen en aan onze planeet. En daar ben ik best trots op!