Héél simpel je houten speelgoed schoonmaken en onderhouden.

Zoals jullie kunnen zien heeft 't Speelschip heel wat houten speelschatten aan boord, wij zijn er namelijk zelf stapelzot van!

Natuurlijk afgewerkt houten speelgoed is van nature antibacterieel, heeft een aangename textuur, ruikt heerlijk en voelt lekker warm aan. Minpunten? Geen! Kwalitatief houten speelgoed is immers ook duurzaam en gaat generaties lang mee. Hierdoor is het duurder in aankoop, maar goedkoper op lange termijn.

Even terug naar die eerste zin: 'Van nature antibacterieel'. Dit komt omdat hout een natuurlijk poreus materiaal is. Bacteriën verdwijnen onder de oppervlakte en kunnen daar niet vermenigvuldigen. Dit in tegenstelling tot plastic speelgoed wat een broeihaard voor bacteriën is. Wordt houten speelgoed dan niet vies? Natuurlijk wel, vieze en plakkerige handjes en etensresten sparen ook houten speelgoed niet.

Omdat natuurlijk onbehandeld hout poreus is, heeft het wel een aangepaste manier van schoonmaken, daarom verduidelijken we graag het een en ander voor jullie hieronder.

✅️ DO'S

  1. Allereerst verwijder je het eventueel aanwezige stof met een droog doekje of lekker handig met een swiffertje.
  2. Daarna ga je aan de slag met een vochtig doekje en wrijf je het 'vuil' weg. Vindt je enkel water maar niets en wil je een product gebruiken? Kies dan voor een veilig product zonder chemicaliën of schadelijke stoffen (liefst ook biologisch afbreekbaar). Dit kan bijvoorbeeld met natuurazijn, appelcider, castille-zeep of een milde zeep verdund met water. Zelf gebruiken wij nooit een product, en als we dan toch eerlijk zijn, reinigen we onze houten speelschatten ook zelden!
  3. Laat daarna het speelgoed lang genoeg drogen aan de lucht. Leg het gereinigde speelgoed op een handdoek of op de wasrek.

❌️ DONT'S

Wat mag je absoluut niet doen met houten speelschatten?

  • ze onderdompelen of laten weken in water (dus ook niet in de afwasmachine), door inweken zwelt hout op en kan het vervormen en zelfs scheuren
  • reinigen met producten voor houten meubels, deze zijn giftig!
  • reinigings- of poetsdoekjes gebruiken of andere chemicaliën zoals bleekmiddel, deze drogen hout uit en bevatten giftige ingrediënten
  • drogen met een föhn, hierdoor kan het vervormen en zelfs scheuren (ook langdurige blootstelling aan direct zonlicht of de verwarming kan dit effect hebben, alsook kleurvervaging)

Zover het schoonmaken, eenvoudig toch? Afstoffen, schoonmaken met een vochtig doekje en laten drogen.

Hoe vaak moet je dit doen? Niet vaak, maar wel zo vaak als je zelf wil, waar jij je prettig bij voelt! Heb je mini matrozen in huis die alles in hun mondje stoppen? Of is je kleine matroos pas ziek geweest? Dan zou ik het meest gebruikte natuurlijk houten speelgoed eens onder handen nemen. Voor de rest reinig je het wanneer het zichtbaar bevuild is of wanneer jij het nodig vindt.

Houten speelgoed 'te vaak' schoonmaken, agressieve schoonmaakproducten gebruiken of dont's toepassen tijdens het schoonmaakproces kunnen ervoor zorgen dat je kleurveranderingen of watervlekken veroorzaakt. Als je wil dat je houten speelschatten generaties lang meegaan (waar ze voor gemaakt zijn), volg dan simpelweg het korte en eenvoudige stappenplan hierboven.

_________________________________________


Na verloop van tijd kan houten speelgoed er wat futloos, droog en dof gaan uitzien, ook natuurlijk gekleurd houten speelgoed kan vervagen of fletser worden van kleur. Dit is volledig normaal aangezien hout een 'levend' materiaal is en ouder wordt. Om dit tegen te gaan en het speelgoed op te fleuren, kleuren terug op te wekken en sprankelender te maken, kan je houten speelgoed af en toe onderhouden en hydrateren. Dit zorgt er trouwens niet alleen voor dat je speelgoed er terug als nieuw uitziet, het voelt erna ook weer veel aangenamer en kan heerlijk ruiken! (afhankelijk van welk product je gebruikt natuurlijk)

Hoe hydrateer je je houten speelgoed? Wederom heel eenvoudig met bijvoorbeeld biologische olijf-, kokos-, lijnzaadolie of bijenwas. Doe wat van je gekozen product op een droog doekje en wrijf je (schoongemaakte en droge!) houten speelgoed ermee in. Laat het erna weer goed drogen aan de lucht voor je het teruggeeft aan je kleine matroos. (anders staat je hele huis misschien vol met 'vettige' handafdrukjes)

Hoe vaak moet je dit doen? Wanneer jij vindt dat het speelgoed er droog, flets of dof uitziet. Je kan je houten speelgoed natuurlijk ook preventief onderhouden en hydrateren om het verouderingsproces tegen te gaan en ervoor te zorgen dat het speelgoed er áltijd piekfijn uitzien. Dan kan je dit bijvoorbeeld één keer per jaar doen of om de twee jaar. 

Mits goed onderhouden kan natuurlijk houten speelgoed een zéér lange levensduur hebben en van generatie op generatie doorgegeven worden. Natuurlijk houten speelgoed is immers ook tijdloos en genderneutraal. Duurzamer kan niet, toch? 

Veel schoonmaak- en onderhoudsplezier!

Terug naar blog

Reactie plaatsen